Bijen houden
Deze week is een langgekoesterde droom uitgekomen. Sinds een paar dagen heb ik 2 bijenvolken in mijn tuin!
Deze wens had ik al jaren. In mijn beleving zijn bloemen en bijen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mijn tuin is heel divers, niet alleen voor bijen, maar voor alle dieren. Er staan voorjaarsbolletjes en bloeiers, heesters, vaste planten, Lindes, weidebloemen en veel fruitbomen. Daarnaast een paar vijvers en waterbakken. Afgelopen jaren was het me al opgevallen dat veel bijen kwamen drinken bij de grote vijver. Vorige zomer heb ik met een macrolens een paar mooie foto’s weten te maken en was verbaasd over de rustige aard van deze bijen. Ik kon rustig dichtbij komen en ze waren geen enkele keer agressief of aanvallend. Dat was ook het moment dat ik de knoop doorgehakt heb. Ik wilde mijn eigen volken!
Het klinkt allemaal heel leuk en eenvoudig, maar na een aantal avonden wat gelezen te hebben, kwam ik tot de conclusie dat dit niet iets is waar je zomaar aan begint. Het imkeren is met recht een vak apart! Het vergt enige tijd te doorgronden hoe een bijenvolk werkt en welke handelingen je uitvoert. Een basiscursus is wel het minste om mee te beginnen. Dus zocht ik naar een basiscursus in de buurt. Allemaal vol, stuk voor stuk! Hm, en nu? Het zit een beetje in mijn aard om niet zo maar op te geven, dus ben ik mensen in mijn omgeving, of die ik tegenkwam, vragen gaan stellen over het houden van bijen. Allemaal waren ze bereid me te helpen en uitleg te geven. Ik kon vragen stellen, meekijken met inspectie van kasten en kijken welke spullen allemaal nodig zijn. Daarnaast heb ik een goed bijenboek gelezen en uren aan YouTube filmpjes bekeken. Nog steeds duizelde alle info, maar ik heb in januari toch de stoute schoenen aangetrokken en 2 volken besteld. Mijn beste leerschool is vaak gewoon beginnen. Al doende leren. Met in mijn achterhoofd dat ik altijd bij mensen terecht kan voor vragen. Zo fijn!
Wat ik inmiddels wel geleerd heb is dat imkeren geen wetenschap is. Zoveel imkers, zoveel meningen. Ieder heeft zijn eigen methode en inzichten. Ergens vind ik dat wel fijn, zo kan ik ook mijn eigen plan trekken. Hoewel voorzichtigheid geboden, we hebben het natuurlijk over complete bijenvolken. Een kleine fout kan al rampzalig zijn. Te weinig voer, zwermen, mijten, kou, er zijn vele risico’s wat een compleet volk kan ombrengen. Het is constant inschatten welke handelingen uitgevoerd moeten worden. Die inschattingen zijn weer afhankelijk van het weer, de sterkte van het volk, jaargetijde en bloesems en soort bijenkast.
Het is dus een ingewikkelde maar zéér interessante materie waar ik veel van hoop te leren.