Border aanleggen

Een border aanleggen vind ik zelf het leukste onderdeel van tuinieren. De plek waar de border komt is klaar om beplant te worden.

Nadat de grond goed voorbereid is, kan er een beplantingsplan gemaakt worden. Zoals ik hier al beschreef is het verstandig om geen volwaardige planten bij een tuincentrum te kopen, maar stekken. Diverse online websites hebben een enorme keus voor een kleine prijs. Ook kwekers hebben vaak een grote keus voor een goede prijs. Een aantal kwekers zijn gespecialiseerd in bepaalde vaste planten, waarvan ze een groot assortiment hebben. Stekken in het vroege voorjaar aanplanten geven het beste resultaat.

Dan rijst de vraag, welke planten op welke plek? Het is dan goed om goed te informeren welke planten het best passen in jouw border. Hieronder een aantal tips om rekening mee te houden:

  • Welke grondsoort
  • Zon, schaduw of halfschaduw
  • Vochtige of droge grond
  • Voorin, midden of achterin de border.

Op verschillende websites die vaste planten aanbieden staan uitgebreide beschrijvingen van elke plant. Dus welke kleur, hoe hoog en hoe te verzorgen. Aan de hand daarvan kan een plan gemaakt worden. Uiteraard komen de lagere planten vooraan, de hogere achteraan. Eventueel staat op deze pagina informatie over een aantal vaste planten.

Het kan helpen op papier een schets te maken en het met stokjes ter plekke uit te zetten. Zo is goed in te schatten hoe de border er uit zal komen te zien. Om later niet voor verrassingen komen te staan is het handig om dan ook goed te bepalen hoeveel van welke plant nodig is. Niks is erger dan bij het aanplanten er achter te komen dat je te weinig gekocht hebt.

De keuze voor welke planten heeft ook alles met smaak te maken. Na bepaald te hebben welke plantensoorten geschikt zijn, rekening houdend met grondsoort, standplaats en dergelijke, kan er een keuze gemaakt worden. Uiteraard is smaak bepalend. Naast smaak is ook onderhoud van belang. Bomen, struiken en heesters hebben minder onderhoud nodig dan vaste planten. Hoewel dat allemaal best meevalt. Onkruid komt er toch wel. Vaste planten vragen alleen in het voorjaar even een opruimbeurt, wanneer de oude stengels van vorig jaar weggehaald moeten worden. Het gebruik van heesters, zeker als ze groenblijvend in de winter zijn, is wel een waardevolle aanvulling op de vaste plantenborder. Ze geven rust in de border en in de winter wat hoogte en vulling. Voor de keuze van vaste planten heb ik hier wat voorbeelden.

Hieronder een lijst van vaste planten voor de eerste rij:

Alchemilla mollis

Nepata

hosta

Carex

Sedum

Tellima

Geranium

Heuchera

Calamintha

Planten voor het midden:

 

Persicaria

Helenium

Hemerocallis

Panicum

Monarda

Herfstaster

Heliopsis

Astilbe

Varens

 

Planten achterin de border:

 

Eupatorium

Miscanthus

Solidago

Agastache Blackadder

Veronicastrum

Echinops