blog

Borders veranderen

 

Hoewel deze laatste weken het weer niet echt uitnodigde om naar buiten te gaan, heb ik toch wel wat uurtjes in de tuin doorgebracht. Het opschonen van de border had ik in februari al gedaan. Oude bloemstengels en ingewaaid blad verwijderen was eigenlijk het enige werk.
Deze week heb ik voornamelijk wat veranderingen aangebracht op plekken waar ik dat nodig vond. Handig daarvoor zijn gemaakte foto’s en aantekeningen. Soms vallen combinaties anders uit, worden planten te groot, of vallen weg. Daarnaast zijn er planten waar ik na een paar jaar op uitgekeken ben, omdat mijn smaak afgelopen jaren veranderd is. Doordat ik veel planten zelf vermeerder en zaai, heb ik voldoende mogelijkheden om planten te vervangen door andere.
Astilbes zijn één van mijn favoriete planten, maar door de droge zomers hebben die al een paar jaar niet of nauwelijks gebloeid. Op plekken waar ze wat vochtiger staan, vooral iets meer schaduw, laat ik ze staan. Maar de astilbes in de volle zon gaan er dit jaar uit. Zeker omdat ik hier op zandgrond tuinier, doen Astilbes het hier slecht.
Deze weken ga ik ook zo veel mogelijk siergrassen opnemen en delen. Siergrassen vind ik steeds belangrijker in de tuin worden, vanwege hun natuurlijke karakter en omdat ze goed tegen droogte kunnen. Voor interessante combinaties zoek ik veel op internet. Met de planten die ik heb geef ik daar dan een eigen draai aan.

Planten die ik erg mooi vind haal ik ook uit de grond en vermeerder ze. Zo heb ik weer nieuwe planten om plantgroepen te maken. Foto’s maken is erg  belangrijk om een beeld te krijgen hoe planten met elkaar combineren. Zo maak ik vaak in de winter al plannen voor nieuwe combinaties. Het resultaat is uiteraard pas later zichtbaar. Heel soms verplaats ik dan nog wel eens planten, liefst dan met grote kluit, om de groei van de plant zo min mogelijk te verstoren. Na mei gaan veel planten bloeien en kunnen ze niet meer verplaatst worden. In ieder geval niet zonder risico dat ze snel uitgebloeid raken, of moeite hebben met aanslaan. Veel water geven daarbij kan die klap verzachten.

Ook het snoeiwerk barst los nu. De hortensia’s, diervilla’s, vlinderstruiken en lavendel kunnen allemaal flink teruggesnoeid worden. Allemaal net boven het onderste groeipuntje. Zo snoei je deze heesters maximaal terug en lopen ze zeker weer uit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *