De wintermoestuin
Jaren geleden was een deel van mijn siertuin een moestuin. Niet heel groot, maar toch leuk om wat groenten te telen. Om mijn siertuin te realiseren heb ik de moestuin verplaatst achter de bosrand. Op zich een prima plek, omdat daar een groot deel van de dag de volle zon op schijnt. Nadeel is dat deze plek in de zomer bloedheet is vanwege weinig beschutting. Door een aantal zomers op rij van extreme droogte ben ik nagenoeg gestopt met de groentetuin. Ik had nog een bedje aardbeien, verder wat sla en aardappelen. Een kruidentuintje heb ik altijd wel aangehouden, omdat kruiden over het algemeen goed tegen droogte kunnen. De rest werd te arbeidsintensief.
Dit jaar, zoals te lezen in mijn vorige blog, heb ik toch weer de stoute schoenen aangetrokken en ben een moestuin begonnen. Er gaat toch niets boven het shoppen in eigen tuin. Een tyleenslang, vanaf mijn bron voor het huis naar achteren, heeft er voor gezorgd dat ik die plek kon beregenen. Het was dan ook een groot succes, enorme oogsten vielen ten deel dit jaar. Genoeg ook om van alles in te wecken, zodat we ook in de winter kunnen genieten van eigen groenten. Tomaten, bonen, bieten, kool en peen zitten netjes in potten in de kelder. Toch heb ik liever vers van het land en heb daarom soorten gezaaid die ook in de winter op het land kunnen blijven. Dat is al met al een behoorlijke lijst geworden. Sommige groenten kunnen best een nachtvorstje verdragen, maar ik was erg benieuwd wat bepaalde groenten doen in een wat strengere winter.
Een groot aantal soorten groenten heb ik daarom bewust op het land laten staan om te zien hoe lang ze goed bleven. Laten we toch al vroeg een zeer koude periode hebben en dus een mooie proef voor die groenten. Blij verrast hoe goed alles er door gekomen is. Boerenkool, groene kool, rode kool, spruiten, koolrabi, winterpeen en prei, alles staat er nog prima bij. Het enige dat na de eerste matige vorst wegsnotterde was de andijvie. Ik had gehoopt dat die wel tegen een stootje kon, vooral omdat het een wintervariant was, maar helaas. Ook belangrijk rekening te houden met het feit dat zolang het vriest en de grond bevroren is, het lastig is om te oogsten. Een kool kan nog wel, maar winterpeen krijg je dan de grond niet uit. Die kunnen ook prima voor een deel geoogst als er een vorstperiode voorspeld wordt. Met de grond er aan op een koele plek blijven winterpenen lang goed. Bieten heb ik in een bak grond in de schuur gezet. Ook daar is de vorst overheen gegaan, maar waren nog prima eetbaar.
Zo kunnen we in december dus nog steeds eten uit eigen tuin, vers van het land of uit pot. Al met al voldoende tot het voorjaar en ook nog eens gevarieerd.