Droogte
Net als iedereen vind ik het heerlijk als het warm en droog is. Lekker in de tuin werken en buiten koffie drinken. Buiten smaakt alles lekkerder, vind ik. Na het avondeten nog even een uurtje of 2 door de tuin scharrelen, heerlijk! Maar aan dat mooie weer zit ook een keerzijde. Net als voorgaande jaren is het erg droog. De regen trekt hier vaak net voorbij. Daarbij hebben we hier een vrij schrale zandgrond, wat al sneller uitgedroogd is. Een aantal planten reageren hier duidelijker op dan anderen. Het blad van de Rudbeckia’s bijvoorbeeld, hangt al snel slap. Ze zien er dor en verdroogd uit. Het blad gaat slap hangen om te voorkomen dat het nog meer vocht verliest. Gelukkig is de Rudbeckia een sterke plant die na een regenbui goed herstelt. De Persicaria reageert anders. Het blad zit nog laag aan de grond, maar toch zitten er al een paar bloemen aan. Dat hoort nu nog niet. De plant moet normaal gesproken eerst zo’n 80 cm hoog zijn en daarna pas bloemen zetten. Vooral onkruid laat duidelijk zien dat het droog is. Het groeit nauwelijks en schiet gelijk in het zaad.
Het gebruik van kraanwater probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Een regenton vind ik dan ook onmisbaar in mijn tuin. Vandaar dat ik met regen ook extra emmers en cementbakken vul. Bij de kas heb ik geen kraan en bouw ik zo een voorraadje water op waaruit ik de zaaisels kan begieten. Maar met langdurige droogte zijn ook de tonnen zo leeg. Daarom hebben we sinds een aantal jaren een bron. Wanneer ik zie dat de tuin gaat lijden onder de droogte zet ik de pomp aan en besproei de tuin. Het is belangrijk om de grond bij extreme droogte met regelmaat te besproeien, omdat anders de planten veel sneller zijn uitgebloeid of zelfs dood gaan. Helaas hebben de vele insecten dan ook geen bloemen meer ter beschikking. Vandaar dat ik er zoveel mogelijk aan doe om de bloei er in te houden. Niet alleen voor het aanblik, maar dus ook voor de insecten.
Het is beter om de grond één keer goed te besproeien, dan elke dag een beetje. Door de warmte verdampt de bovenste laag snel en bereikt dus de wortels niet. Ook met extreme hitte besproei ik niet. Enkel dan ’s morgens vroeg, of in de avond.
Om planten te beschermen tegen de hitte is een mulchlaag een goed middel. Het voorkomt dat de grond erg uitdroogt en houdt vocht langer vast. Een mulchlaag kan bijvoorbeeld compost zijn, maar ik gebruik ook de hennepvezel uit het kippenhok wanneer die is schoongemaakt. Kippenmest valt snel uit elkaar in stof en kan goed verspreid over gazon en borders. Het geeft direct ook een kleine bemesting. Ook stro uit schoongemaakte paardenstallen kan prima tussen de planten aangebracht worden. Het geeft een driedubbele werking: Het houdt vocht in de bodem vast, het bemest en het houdt onkruid tegen.
Een goed middel om de grond vocht te laten vast houden, is klei. Dat is te koop onder de naam Bentoniet. Kleine korreltjes klei die makkelijk te strooien zijn. Dat kan over het gazon, maar ook in de borders. Tevens is het goed voor de mineraalhuishouding van de bodem.