blog

Frisgroen gazon

Een goed onderhouden gazon is een visitekaartje voor elke tuin. Mijn tuin is zo ingericht dat de borders verspreid liggen in het gazon, het gras heeft dus een belangrijke functie als basis. Een mooi gazon krijgen en behouden kan alleen door er af en toe even aandacht aan te besteden. Een aantal zaken kunnen er voor zorgen dat u elke dag geniet van uw mooie gazon.

In het voorjaar begin ik met verticuteren. Doordat mijn gazon erg groot is, heb ik zelf een machine aangeschaft. Maar ze zijn ook te huur. Een geverticuteerd gazon ziet er uit als een slagveld, maar het geeft een enorme boost aan het gras. Het haalt het mos eruit en snijd de graswortels door. Daardoor krijgt het gras een impuls om te groeien en wordt de grasmat mooi dicht. Als er erg veel mos loskomt is het verstandig om dat er af te harken. Dat afgeharkte mos kan prima tussen de planten gestrooid worden. Vogels kunnen het gebruiken als nestmateriaal.
Een stap daarna is eventueel inzaaien van kale plekken en het strooien van compost. Met compost verrijk je het gazon waardoor het luchtig blijft. Daardoor trekt het water na een bui mooi in en wordt het bij droogte niet knetterhard. Dit jaar heb ik er champost op gestrooid. Dat is tegelijkertijd humus en mest. Binnen een week is de zwarte waas van compost al ingetrokken en zie je het gras groeien.

Gazonmest is duur, maar wel belangrijk. Voor een zak goede mest betaal je al gauw 40 euro of meer. Dat is een flink bedrag, maar het resultaat zeker waard. Deze mest is vaak heel fijn korrelig, waardoor het verstrooien heel makkelijk gaat. Je zal zo niet snel te veel strooien. Vaak wordt gedacht dat koemest ook goed is voor gazon. Dat is ook zo, maar het is niet voldoende. Gerichte gazonmest heeft hogere dosis werkzame stoffen, waardoor er ook minder gestrooid hoeft te worden.

Onkruid krijgt zo nauwelijks kans en datgene wat toch de kop opsteekt wordt handmatig verwijderd. Veel maaien is ook goed om onkruid tegen te houden. Alleen met droogte laat ik het gras vaak iets langer groeien, zo is het ook wat beter bestand tegen de felle zon en uitdroging.

In het najaar, voordat het blad valt strooi ik vaak ook nog een klein beetje najaarsmest. Meestal rond januari of februari strooi ik dan nog wat kalk, vanwege de zure grond hier.

Het lijkt allemaal erg veel, maar het is enkele keren per jaar even wat aandacht, meer niet. Het resultaat is een sterk, frisgroen gazon!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *