blog

Groen in de winter

De winter is voor veel tuinmensen niet het mooiste seizoen. Vaste planten zijn afgestorven, het enige zichtbare zijn dode stengels en verrotte bladeren. Ze trekken zich veilig terug in de grond, wachtend tot het voorjaar de eerste zonnestralen de grond verwarmt en ze voorzichtig hun jonge scheuten laten zien. Een wintertuin wordt dan ook vaak als saai beschouwd. Maar niks is minder waar, mits de juiste plantenkeuze. Een juiste mix van plantensoorten geven alle seizoenen wat te beleven. Voor de winter betekent dat het gebruik van onder andere siergrassen en heesters. Siergrassen zijn dan wel niet groen meer, maar staan nog fier rechtop. Ze worden prachtig goudbruin. Totdat er een flinke laag sneeuw valt…..

Sierheesters zijn voor een jaarrond interessante tuin onontbeerlijk. In de zomer gebruik ik ze om rust in een border te creĆ«ren. Vaste planten hebben wel eens de neiging om uit elkaar te vallen, waardoor de border wat rommelig wordt. Heesters zijn sterk en blijven stevig staan. Tussen al die weelderige kleuren is het eenvoudige groen en bescheiden bloei een nuttige tegenhanger. Daardoor komen buurplanten ook weer mooier uit. Het liefst gebruik ik dan wel wintergroene soorten. Dat zijn heesters die in de winter niet hun blad verliezen. Een prachtig voorbeeld is de Viburnum Tinus “Eve Price”. Deze middelgrote heester krijgt in het najaar mooie roze knoppen die in januari uitgroeien tot kleine witte bloemetjes. Die bloeien door tot zeker mei, terwijl veel vaste planten dan pas net aan de bloei beginnen.

Een andere mooie heester is de bekende skimmia. De Skimmia Japonica bloeit van maart tot mei, dus ook wanneer de meeste planten nog in rust zijn. De toppen zijn prachtig om in sierboeketten te verwerken of gewoon op de vaas. Een aantal struiken bij elkaar geeft een prachtig resultaat in zomer en winter.

De Choisya ternata ” Sundance” is een lichtgroene heester die in de winter zijn blad behoudt. Het is een struik die altijd opvalt door zijn intens groene kleur. Hij kan prima teruggesnoeid worden om te voorkomen dat hij te groot wordt en uit elkaar valt. Klein en compact komt hij het meest tot zijn recht. Hoeft niet de hele dag in de volle zon te staan.

Veel planten hebben een wintertegenhanger, zoals de Winterjasmijn, Viburnum Bodnantense Dawn en de winterkamperfoelie Lonerica Fragrantissima. Die bloeien veelal in februari wanneer er weinig te beleven is in de tuin. Dat soort planten ga ik zelf steeds meer waarderen omdat het in die saaie periode al kleur geeft. Daarnaast met mooie dagen als de bijen hun eerste vlucht maken worden ze druk bezocht.

Verder zijn coniferen, liguster, buxus en veel andere haagplanten de hele winter mooi groen. Vooral hagen geven structuur aan de tuin. De structuur blijft dus het hele jaar overeind. Naast heesters, siergrassen en hagen zijn er nog vele andere planten om de tuin in de winter op te fleuren. Zo zijn er soorten varens die ook mooi groen blijven. Wel zullen ze aan het eind van de winter minder mooi zijn en worden vervangen door nieuw blad in het voorjaar. Ook lavendel blijft in de winter mooi groen. In het najaar knip ik de uitgebloeide bloemstengels eruit en maak ik ze mooi bolvormig. In het vroege voorjaar knip ik ze dan heel kort af, zodat het van onderuit weer kan uitlopen.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *