blog

Groen in de winter

De winter is voor veel tuinmensen niet het mooiste seizoen. Vaste planten zijn afgestorven, het enige zichtbare zijn dode stengels en verrotte bladeren. Ze trekken zich veilig terug in de grond, wachtend op het voorjaar de eerste zonnestralen de grond verwarmd en ze voorzichtig hun jonge scheuten laten zien. Een wintertuin wordt dan ook vaak als saai beschouwd. Maar niks is minder waar, mits de juiste plantenkeuze. Een juiste mix van plantensoorten geven alle seizoenen wat te beleven. Voor de winter betekent dat het gebruik van siergrassen en heesters. Siergrassen zijn dan wel niet groen meer, maar staan nog fier rechtop. De mooie pluimen van bijvoorbeeld de Pennisetum blijven de hele winter prachtig. Totdat er een flinke laag sneeuw valt…..

Sierheesters zijn voor een jaarrond interessante tuin onontbeerlijk. In de zomer gebruik ik ze om rust in een border te creëren. Vaste planten hebben wel eens de neiging om uit elkaar te vallen, waardoor de border wat rommelig wordt. Heesters zijn sterk en blijven stevig staan. Tussen al die weelderige kleuren is het eenvoudige groen en bescheiden bloei een nuttige tegenhanger. Daardoor komen buurplanten ook weer mooier uit. Het liefst gebruik ik dan wel wintergroene soorten. Dat zijn heesters die in de winter niet hun blad verliezen. Een prachtig voorbeeld is de Viburnum Tinus “Eve Price”. Deze middelgrote heester krijgt in het najaar mooie roze knoppen die in januari uitgroeien tot kleine witte bloemetjes. Die bloeien door tot zeker mei, terwijl veel vaste planten dan pas net aan de bloei beginnen.

Een andere mooie heester is de bekende skimmia. De Skimmia Japonica bloeit van maart tot mei, dus ook wanneer de meeste planten nog in rust zijn. De toppen zijn prachtig om in sierboeketten te verwerken of gewoon op de vaas. Een aantal struiken bij elkaar geeft een prachtig resultaat in zomer en winter.

De Choisya ternata ” Sundance” is een lichtgroene heester die in de winter zijn blad behoudt. Het is een struik die altijd opvalt door zijn intens groene kleur. Hij kan prima teruggesnoeid worden om te voorkomen dat hij te groot wordt en uit elkaar valt. Klein en compact komt hij het meest tot zijn recht. Hoeft niet de hele dag in de volle zon te staan.

Zo zijn er nog talloze struiken die de tuin in de winter een spannend beeld geven. Waar vogels goed in kunnen schuilen, zoals de prunus Laurocerasus en waar nog wat bessen te vinden zijn. Het mooist is om variatie aan te brengen zodat er het jaarrond iets te beleven is in de tuin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *