Grond voorbereiden

Een border of moestuin aanleggen begint altijd met het voorbewerken van de grond. Het is niet het leukste werk, maar wel heel belangrijk. Het is de basis voor succes. Grond die niet goed is voorbewerkt geeft uiteindelijk problemen. Loswerken, verwijderen van onkruid en verrijken met compost is een goede start voor het beginnen van een tuin.

Liggen er tegels of stenen, dan worden die afgevoerd en de witte grond er onder verwijderd tot zeker 30 centimeter. De originele grondlaag wat loswerken en het gat opvullen met teelaarde of tuinaarde. Is het een grote hoeveelheid dan is een big bag vaak goedkoper dan losse zakken bij een tuincentrum. Wanneer de nieuwe grond erin ligt kan er nog een beetje compost door gemengd worden. Het geeft wat luchtigheid en voegt micro-organismen toe aan de grond.

Wil je de border of moestuin beginnen op een plek waar gras ligt, kan je het best in het najaar de graszoden er af steken of onderspitten. Graszoden onderspitten scheelt veel afval, maar mijn ervaring is dat je later half verteerde pollen tegen komt. De plaggen er af scheppen geeft een betere start. Die kunnen dan alsnog op een composthoop of afgevoerd. Tuin-of teelaarde gebruiken om de border weer wat op te hogen. Tot slot de bovenlaag verrijken met compost.

Staan er onkruiden op de aangewezen plek kan je het afdekken met zwart plastic. De onkruiden gaan dan dood. Dat helpt niet altijd, zeker niet bij brandnetels en sommige grassoorten. Gewoon onkruid handmatig verwijderen en de grond verrijken met compost is de beste en snelste oplossing. Wanneer de onkruiden erg hardnekkig zijn is spuiten met een onkruiddoder de enige optie voor een goed en snel resultaat, hoewel ik daar uiteraard geen voorstander van ben. Zevenblad bijvoorbeeld heb ik onder controle gekregen door met een kwastje stuk voor stuk aan te stippen met een geschikte onkruiddoder. Dat geeft het beste resultaat met zo min mogelijk chemicaliën.

In plaats van grond braak te laten liggen, kun je in het najaar ook groenbemesters zaaien. Die voegen stikstof aan de grond toe en beschermen de toplaag in de winter. Na de vorst sterven ze af, blijven op het land liggen  en in het voorjaar wordt het deels omgezet in humus. De resten kunnen makkelijk omgespit worden.

Grond die al vaker bewerkt is moet zo min mogelijk vestoord worden. In verschillende grondlagen zitten andere diertjes en organismen. Spitten verstoort die grondlagen. Alleen compost er over verspreiden en eventueel de toplaag iets los harken. Bijmesten kan met koemestkorrels of gerichte mest wanneer er gewassen op staan. De planten in een plantgat zetten en goed aandrukken.  De eerste tijd de planten regelmatig water geven, totdat ze goed zijn aangeslagen.

Compost is een geweldige bodemverbeteraar. Het maakt de grond luchtig, houdt vocht vast en zit vol micro-organismen. Daarbij vind ik het altijd erg netjes staan, zo’n dikke laag zwarte compost. Je kan het dus rijkelijk gebruiken. Zeker op zandgrond, zoals hier, maar ook op harde kleigrond. Het kan gebruikt worden over het gazon, de borders en de moestuin.

Wanneer de grond los gemaakt is, vrij van onkruid en verrijkt met compost, kan de beplanting beginnen. Op deze pagina beschrijf ik hoe een border aan te leggen.