blog

Herfstbloeiers

De zomermaanden zijn natuurlijk de mooiste tuinmaanden, maar zeker ook de herfst is een geweldig seizoen. De felle kleuren maken plaats voor de warmere rood-, geel- en bruintinten. Veel vaste planten zijn uitgebloeid, maar staan nog prima rechtop. De siergrassen beginnen nu pas echt mooi te worden. Langzaam maar zeker verdrogen ze en krijgen een gouden gloed. Pennisetum heeft door de droogte veel later zijn pluimen gemaakt. De pluimen van de Miscantus verdrogen langzaam en worden nu massaal door mussen ontdaan van zaad en losgetrokken. Vervolgens meegenomen naar de dakgoot. Ik vermoed dat de jongen van dit jaar een nest maken als beschutting voor de winter.

Natuurlijk vallen er al flink wat gaten in de border, maar een aantal planten bloeien nog steeds onverminderd door. De geranium rozanne is zo’n langbloeier, die bloeit tot aan de vorst.  Ook de Persicaria’s, Solidago en Sedum staan er nu nog prima bij, toch zullen die spoedig uitgebloeid zijn. Meestal rond deze tijd raken ze verregend en komen daar niet meer overheen.

Maar de echte topper is wel de herfstaster. Die zijn er in verschillende hoogten en kleuren en die trekken nu nog enorm veel insecten. Een hele mooie herfstaster is de Aster lateriflorus “Coombe Fishacre”. Een ware wolk van kleine lichtroze bloemetjes die perfect passen bij zowat alle vaste planten. Deze aster wordt middelhoog en blijft sterk rechtop staan. Wanneer asters in halfschaduw staan doen ze het wel, maar ze vallen gauw om. Nog een mooie aster is de Aster “Horizontalis”, ook een stevige aster met kleine bloemetjes, die licht lila zijn met een donker hart. Het is de laatste aster die in de bloei komt en gaat daar mee door tot aan de vorst.

Voor insecten is het belangrijk dat de bloei van verschillende planten en bomen op verschillende tijden gebeurt, zodat er altijd nectar beschikbaar is. Door herfstbloeiers aan te planten help je ze enorm.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *