blog

In het zonnetje: Persicaria’s

Sinds een paar jaar heb ik Persicaria’s in de tuin. De eerste soort was de Persicaria “J.S.Caliente”, een plant die snel een grote volle bos werd. Omdat ik de bloeiwijze erg mooi vond en ze lang doorbloeiden, wilde ik graag meer van deze planten. Langzaam maar zeker kwamen er meer soorten in mijn tuin en allemaal heel verschillend. De kleuren zijn stuk voor stuk heel bijzonder, vooral de zalmkleurige “Orangefield”, de helderroze “High Society”, zachtrose “Rosea” of de donkere wijnrode “Amethyst”. Daarnaast verschillen ze in hoogte, de laagste is 40 cm en de hoogste tikt wel de 1.80m aan. De rode soorten maken veel blad en vormen zo een dichte bos. Daarbij onderdrukken ze onkruid erg goed. De hogere soorten hebben veel minder blad en groeien wat weelderiger. Omvallen doen ze nauwelijks, alleen droogte kunnen ze niet zo goed verdragen. De bladeren kunnen wat bruine randjes krijgen bij extreme hitte en droogte. De rode soorten zijn vrij makkelijk verkrijgbaar bij tuincentra, de bijzondere soorten, vooral de roze, heb ik online besteld.

Door hun dunne bloei aren hebben ze duidelijk een andere structuur dan andere bloemen. Daardoor combineren ze erg mooi bij andere planten. Combinaties zijn erg mooi met Rudbeckia’s, Margrieten, Agastache (Dropplant), hogere siergrassen, phloxen en pluimhortensia’s. Maar er zijn nog vele andere mooie combinaties te maken.

Deze mooie planten bloeien meestal door tot aan de vorst. Soms in het late najaar met hevige regen beginnen ze het ook op te geven. Ze sterven in de winter tot aan de grond af. De grote wortelstokken in de grond zijn heel winterhard. Vanaf maart/april verschijnen de eerste groeipuntjes.

Ze staan het mooist in de volle zon, maar een klein beetje schaduw verdragen ze ook wel. Ze houden van losse en liefst iets vochtige grond.

Vermeerderen is heel eenvoudig. Graaf in het voorjaar, wanneer de eerste blaadje zichtbaar zijn, de wortelstok op. Er zitten meerdere groeipunten aan een wortelstok. Snij met een scherp mesje de wortelstok in delen zodat aan elk deel een groeipunt zit. Probeer zo min mogelijk de kleine worteltjes te beschadigen. Plant de wortelstokken terug, zo diep dat de kleine blaadjes net boven de grond uitsteken. Houd de eerste tijd de jonge stekken voldoende vochtig.

 

Een hele mooie is de Persicaria amplexicaulis “High Society”. De aren zijn helderroze en groeien wat wild de lucht in, toch blijven ze stevig staan. Een grote bos is een echte blikvanger voor de tuin. Deze kleur past goed met blauw of paars. De “High Society” zul je meestal niet bij een tuincentrum aantreffen. Kwekers en online planten webshops hebben ze soms, het is dus even zoeken.

 

 

 

 

 

De persicaria amplexicaulis “J.S. Caliente” is een gangbare en goed verkrijgbare Persicaria. Hij maakt wat meer blad dan andere soorten en wordt niet heel hoog, ongeveer 70 cm. Hij vormt heel snel een grote groep. Hierachter staat de Hortensia Paniculata “Limelight”.

 

 

 

 

 

De Persicaria amplexicaulis “Pink Elephant” is de laagste soort en wordt maar 40 cm. De aren van “Pink Elephant” zijn iets afhangend aan het eind. Daardoor lijken ze wat weelderiger. Ze breiden zich wel maar langzaam uit. Combineert erg mooi met de Geranium “Rozanne”.

 

 

 

 

 

Persicaria amplexicaulis “Blackfield” is een stevige en mooi donkerrode Persicaria. Deze staat in de halfschaduw en doet het prima. De aren zijn iets donkerder en langer dan de “J.S. Caliente”. Ook deze Persicaria vormt veel blad en onderdrukt dus onkruid erg goed.

 

 

 

 

 

Persicaria amplexicaulis “Orangefield”. Een hele mooie weelderige Persicaria. De kleur neigt naar zalmrose, een zeer bijzondere kleur in de border en verrassend goed te combineren met andere planten. Maakt veel minder blad waardoor het andere planten niet wegdrukt.

 

 

 

 

 

 

Persicaria amplexicaulis “Rosea” is een bijzondere fraaie, hoge plant. De kleine lichtroze bloemetjes zitten aan een wat donkere steel. Deze plant blijft heel sterk rechtop staan, zakt ook niet aan de zijkanten uit. De kleur kan wel wat wegvallen in de border en vraagt wat fellere buurplanten.

 

 

 

 

 

Persicaria amplexicaulis “JS Delgado Macho” vormt een mooie lage bos. De bloemaren zijn ook veel kleiner en hangen iets voorover. Deze kan ook zeker wat meer voor in de border en is mooi te combineren met veel andere planten. Asters, sedums, margrieten, Rudbeckia’s en siergrassen en de blauwe Caryopteris kunnen geweldig naast deze plant.

 

 

 

 

 

Persicaria amplexicaulis “Alba” is een witte Persicaria die vrij hoog wordt. Heel mooi om deze Persicaria tussen andere planten te zetten omdat hij luchtig weeft tussen andere planten. Hier tussen de Agastache “Indigo”.

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *