blog

In ’t zonnetje: Daglelie

De Hemerocallis of daglelie is een zeer winterharde tuinplant die veel toepassingen kent. Het is een veel gekweekte tuinplant die inmiddels meer dan duizend varianten heeft. De kleuren zijn divers en lopen uiteen van zachtgeel, tot donkerpaars. De naam daglelie komt voor uit het feit dat elke bloemstengel meerdere knoppen heeft, elke knop bloeit maar één dag. Doordat de plant meerdere stengels heeft en talrijke knoppen, bloeit deze plant dus zeer uitbundig.

De daglelie’s in grote groepen zorgen voor een opvallend plaatje. Vooral omdat de kleuren heel intens zijn. In mijn tuin staan een paar grote groepen van de Hemerocallis “black Prince”. Een rood paarse bloem met een geel hart. Ze trekken veel aandacht, vandaar niet te veel van die groepen. Liever pas ik wat kleine plukjes toe, her en der verspreid, voor kleurschakeringen. Daarvoor gebruik ik de Hemerocallis “Pink Damask” en de Hemerocallis “Luxary Lace”. Vooral die laatste, is abrikoosroze en combineert mooi tussen fellere bloemen. De “Pink Damask” is een geweldig mooie roze bloem, die soms heel gewaagde combinaties opleveren. Dit jaar heb ik enkele nieuwe soorten erbij die weer fantastisch mooi blijken. De “Black Emmanuelle”, een auberginekleurige variant, die prachtig combineert bij bijna alles. De “Jambalaya” had ik al een paar jaar, maar stond teveel weggedrukt onder andere planten, waardoor er geen bloei optrad. Nu staat de plant vrijer en bloeit met spectaculaire kleuren. Wel eentje om in de gaten te houden dat het niet “too much” wordt. Natuurlijk is het mooi om zulke knallers tussen bijvoorbeeld heesters of andere groene planten te zetten.

Een soort die ik al lang heb is de “Stella d’Oro”. De kleinste daglelie, geelbloeiend, lijkt op een siergras door de lange smalle bladeren. In tegenstelling tot de grotere varianten blijven de bloemen lager. Hier verschijnen de bloemen meer tussen de bladeren dan de hogere varianten die hoog op de stengel staan.

De Hemerocallis verlangt een rijke, zonnige plek. Hoewel enige schaduw geen probleem is. Bij droogte is een extra slok water wel gewenst. Hier geef ik elk jaar een gift compost en meestal in groeiseizoen nog wat mestkorrels. Maakt niet zoveel uit welke. Vermeerderen is heel makkelijk, de pol opgraven en uit elkaar trekken. Als de pol al flink groot is, gewoon met een spade in stukken hakken. Terugplaatsen in rijke, luchtige grond en de eerste tijd vochtig houden. In de winter sterft alle groen af, wat eventueel gewoon kan blijven liggen.

 

Hemerocallis “Black Emmanuelle”

 

Hemerocallis “Pink Damask”

 

Hemerocallis “Jambalaya”

 

Hemerocallis “Black Prince”

 

Hemerocallis “Luxary Lace”

 

2 Comments

  • Kleinetuinen.nl

    Daglelies: Wat zijn ze mooi he?!

    Ooit begonnen we zelf mee alleen Stella d’or. Inmiddels zijn er al vele soorten bijgekomen, of vervangen (in ern kleine tuin is de ruimte nu eenmaal niet onbeperkt).

    O.a. Frans Hals, Citrina, Lemon Bells, Arctic Snow, Happy Returns en Summer Wine…

    Dit jaar helaas voor het eerst een groot deel niet in bloei gekomen door slakkenvraat. Lange tijd ging het weer goed, maar nu toch tijd om (weer) werk te maken van onze eigen tips tegen slakken!

    https://kleinetuinen.nl/tuintips/tips-tegen-slakken-in-de-tuin/

    • Mieke

      Slakken zijn gek op vooral de bloemen van de daglelie, helaas. Hier heb ik wonderwel al jaren niet meer zo’n last van naaktslakken. Daarentegen heb ik wel de wijngaardslak, maar die blijven netjes op de grond en ruimen afgestorven restjes op. Droogte helpt nu ook niet mee, de daglelies hebben daar wel enig last van.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *