In ’t zonnetje: Herfstasters
Wanneer in het najaar de meeste vaste planten langzaamaan uitgebloeid raken, zijn er toch enkelen die doorgaan tot het bittere eind. Eén daarvan is de herfstaster. Zij geven tot ver in oktober nog veel kleur aan de border. Doordat er zoveel verschillende soorten zijn is het niet moeilijk om de hele tuin te voorzien van kleuren en levendigheid in het najaar. Er zijn soorten die bijna 1.80m hoog worden, maar ook dwergvarianten die gebruikt kunnen worden als bodembedekker. Ook de groeiwijze is heel verschillend. Er zijn asters die snel omvallen, maar ook die erg stevig zijn, zoals de herfstaster lateriflorus “Horizontalis”. Hoewel ze allemaal veel insecten aantrekken zijn de Novi-Belgii soorten bij mij de toppers. Op een mooie najaarsdag zit zowat op elke bloem een insect, van diverse vlindersoorten, tot bijen en zweefvliegen.
Vermeerderen gaat bij asters heel gemakkelijk. Dat kan zowel in het najaar als in het voorjaar. Haal de pol uit de grond. In het najaar zitten er nog uitgebloeide stengels aan. Elke stengel heeft rondom nieuwe uitlopers. Stop die terug in de grond of pot ze op. Ze zijn enorm winterhard en kunnen goed tegen een stootje.
Plaats ze liefst wel zoveel mogelijk in de zon. Wanneer ze te veel schaduw krijgen worden ze wat slapper en vallen om. Ook bloeien ze dan later en zullen ze minder insecten aantrekken.
Wanneer je herfstasters wilt kopen kan dat prima met één potje. Ze breiden namelijk best snel uit en duwen buurplanten makkelijk weg. Liefst zou ik kiezen voor wat verschillende soorten, die op verschillende tijden bloeien en verschillen in hoogte en kleur.
Herfstaster in het zonnetje in oktober. Vol met vlinders, vliegen en bijen.
Rechts de lavendelkleurige herfstaster novi-belgii “Marie Ballard”, in het midden met de kleine roze bloemetjes de aster “Coombe Fishacre” en linksachter een hoge rose hefstaster die zeker 1.60 hoog wordt en prima rechtop blijft staan.