Insecten lokken

Insecten naar de tuin lokken is een belangrijk aspect van tuinieren. Een border met planten is erg mooi, maar het is nog leuker wanneer het bevolkt wordt door diverse dieren. Wanneer je in de tuin loopt en ziet dat er vlinders, hommels, bijen en allerlei andere insecten op je planten zich tegoed doen aan al het lekkers, geeft dat toch een enorme voldoening.

Allereerst kun je rekening houden met de soorten planten die je in de tuin zet. De keuze is zo enorm, dat het niet zo moeilijk is om naast de schoonheid van een plant ook te kijken in hoeverre die plant geschikt is voor insecten. De term insecten is heel breed, sommige planten trekken maar één soort aan. Bergsteentijm bijvoorbeeld, die zit altijd vol met bijen, maar niet met vlinders. En de Hedera helix Arborescens trekt vooral veel zweefvliegen. Een goede mix van insectenlokkers in de tuin staat dus garant voor een diverse insectenpopulatie.

Inheemse planten staan er om bekend goed te zijn voor insecten. Toch vind ik dat een lastig begrip. Inheems kan heel regionaal zijn, maar bijvoorbeeld ook continentaal. In mijn tuin is de meest bezochte plant de Calamintha Nepeta. Die is niet inheems voor Nederland, wel voor Europa. Elke ondersoort insecten bezoekt weer andere bloemen. De Echinacea Purpurea is een plant die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, maar ook hier vaak bezocht door vlinders. Het is dus best lastig een keuze te maken, maar verschillende planten in de tuin zetten die insecten lokken is zeker een goed idee. Ook in de wintermaanden zijn er heesters of bomen die belangrijk zijn voor insecten.

echinacea, bijen