Insecten lokken

Insecten naar de tuin lokken is een belangrijk aspect van tuinieren. Een border met planten is erg mooi, maar het is nog leuker wanneer het bevolkt wordt door diverse dieren. Wanneer je in de tuin loopt en ziet dat er vlinders, hommels, bijen en allerlei andere insecten op je planten zich tegoed doen aan al het lekkers, geeft dat toch een enorme voldoening.

Allereerst kun je rekening houden met de soorten planten die je in de tuin zet. De keuze is zo enorm, dat het niet zo moeilijk is om naast de schoonheid van een plant ook te kijken in hoeverre die plant geschikt is voor insecten. De term insecten is heel breed, sommige planten trekken maar één soort aan. Bergsteentijm bijvoorbeeld, die zit altijd vol met bijen, maar niet met vlinders. En de Hedera helix Arborescens trekt hier vooral veel zweefvliegen. In mijn tuin zie ik vooral heel veel hommels. Maar dat varieert elk jaar. Een goede mix van insectenlokkers in de tuin staat dus garant voor een diverse insectenpopulatie.

Inheemse planten staan er om bekend goed te zijn voor insecten. Toch vind ik dat een lastig begrip. Inheems kan heel regionaal zijn, maar bijvoorbeeld ook continentaal. In mijn tuin is de meest bezochte plant de Calamintha nepeta “Nepeta” ofwel Bergsteentijm. Die is niet inheems voor Nederland, wel voor Europa. Elke ondersoort insecten bezoekt weer andere bloemen. De Echinacea Purpurea is een plant die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, maar ook hier vaak bezocht door vlinders. Het is dus best lastig een keuze te maken, maar verschillende planten in de tuin zetten die insecten lokken is zeker een goed idee. Ook in de wintermaanden zijn er heesters of bomen die belangrijk zijn voor insecten.

Er is een verschil tussen nectarplanten en waardplanten. Nectar is een vocht vol met suikers, vitaminen en eiwitten die vrouwelijke vlinders nodig hebben om eitjes te leggen. Waardplanten zijn de planten die gebruikt worden om de eitjes op af te zetten. Ook leven de rupsen vaak de eerste tijd van diezelfde planten. Brandnetel is zo’n waardplant, belangrijk voor bijvoorbeeld de kleine vos, dagpauwoog, atalanta en gehakkelde aurelia. Andere waardplanten zijn onder andere wilde peen, damastbloem, pinksterbloem, vuilboom, diverse kolen en grassen.

Hoewel een opgeruimde tuin altijd erg netjes staat, is het toch aan te raden om op een beschut plekje wat tuinafval of sprokkelhout neer te leggen. Veel insecten gebruiken deze warme en beschutte plekken om de winter door te brengen. Wanneer deze hoop is gecomposteerd kan het prima verdeeld over de borders en is er weer ruimte in het najaar voor nieuw afval. Een composthoop werkt hetzelfde maar neemt relatief veel ruimte in. Een plekje achter een boom of schuurtje is werkt prima, zolang je er goed bij kan.

Laat ook gevallen fruit onder appel-of perenbomen liggen. Hier komen veel vlinders op af. Ook wel wespen, maar ondanks veel overlast, zijn ze toch nuttig voor de natuur.

Mijn top 10 insectenplanten in mijn tuin:

  1. Calamintha nepeta “Nepeta”
  2. Asters
  3. Agastache “Blackadder”
  4. Echinacea’s
  5. Caryopteris
  6. Sedum
  7. Helianthus “Lemon Queen”
  8. Kattenkruid
  9. Vlinderstruik
  10. Solidago