blog

Kruidenzout maken.

Heb je kruiden in een potje staan? Of in de tuin? En vind je het leuk om eigen kruiden ook in de winter te gebruiken over je eten? Maak dan heel eenvoudig je eigen kruidenmixen.

Dit is een klusje die heel goed in de winter kan, omdat drogen redelijk snel op de verwarming of op de kachel kan. De kruiden kunnen dan in de zomer of najaar geplukt worden en tijdelijk bewaard worden op een krant in een droog, donker hoekje.

Pluk de blaadjes van de kruiden en was ze schoon. Leg de blaadjes zoveel mogelijk verspreid in een ruime bak en zet het een paar dagen op de verwarming of kachel. Als je het sneller klaar wil, gebruik je de oven op de laagste stand. Doe de kruiden in een ovenschaal en zet de oven op 50 of 75 graden. Om de kruiden tot poeder te kunnen vermalen, kan dat wel een paar uur duren.

Wrijf met je vingers af en toe door de kruiden om te voelen of het al goed droog is.

Wil je de kruiden in een strooier moet het echt kurkdroog zijn en tussen je vingers al tot poeder te wrijven zijn. Doe een volle eetlepel in de een theezeef en draai met een houten lepel stevig rond tot alles fijn vermalen door de zeef valt. Lukt dat niet is het niet droog genoeg. Tijm en rozemarijn zijn wel wat lastiger fijn te krijgen. De fijne kruiden opvangen in een bakje. Een vijzel kan ook prima, maar dan blijft het wat grover.

Maak zo diverse mixen met onderstaande kruiden met salie, peterselie, selderij, rozemarijn, marjolein, tijm of maggiplant.

Gedroogde kruiden bewaren in een gesloten potje. Dat kan door de kruiden apart te houden, maar kruiden kunnen ook heel goed gecombineerd worden naar eigen smaak. Een deel zout toevoegen kan de mix kompleet maken en in een mooi potje is het een leuk cadeautje om weg te geven. Deze kruidenmixen zijn maanden houdbaar.

Mijn lievelingskruid is Dragon of artemisia dracunculoides. Ooit als klein plantje gekocht en in de tuin gezet. Het is een snelgroeiende struik, die elk jaar in de winter afsterft en in het voorjaar met jonge scheuten tevoorschijn komt. De langwerpige zachte blaadjes rits ik zo van de houtachtige stengel en zijn ideaal om te drogen. Een deel houd ik wat grof, een ander deel maal ik fijn tot poeder. Dit kruid is heerlijk over o.a. avocado’s, gerookte zalm, of eieren.

Ook Lavas doe ik op dezelfde manier. Die komt ook elk jaar groter terug in de tuin en de jonge lichtgroene bladeren zijn heerlijk in soepen, of over de aardappels.

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *