blog

Kwekerijen

Eén van mijn favoriete uitstapjes in het voorjaar, is een bezoekje aan een leuke kwekerij. Vaak zijn ze bij het grote publiek niet heel bekend. Veel mensen gaan voor het gemak naar een tuincentrum. Is natuurlijk ook leuk om direct wat interieurspulletjes te scoren, of  wat diervoeder te halen. Maar voor vaste planten om een border te vullen beveel ik dat niet aan. Zoals al eerder genoemd staan de planten daar onder ideale omstandigheden, vol in de bloei. Prachtig om te zien, maar slecht voor de portemonnee. Zet je die planten in de volle grond is dat een enorme schok voor ze. Zon, wind en regen zijn ze niet gewend. Daarbij gaat alle energie naar de bloei, niet naar wortelgroei. Meestal zie je al vrij snel dat de planten achteruit gaan. Als ze niet ook regelmatig een slok water krijgen, kan het ook heel goed zijn dat ze uiteindelijk afsterven. Wat soms kan helpen is heel radicaal de bloemen er uit te knippen. De plant kan zo de energie stoppen in het ontwikkelen van wortels. Maar daarvoor geef je natuurlijk geen vermogen uit.

Mijn absolute voorkeur voor het kopen van vaste planten, is naar een kwekerij gaan. Veel kwekerij hebben specialiteiten, maar ook een uitgebreid assortiment. Zoek je een ander plant dan de doorsnee planten, kun je daar vaak kiezen uit meerdere cultivars. Bijvoorbeeld de Persicaria. Bij een tuincentrum hebben ze vaak alleen de “J.S.Caliente”, een donkerrode normale Persicaria. Terwijl er véél mooiere varianten verkrijgbaar zijn, bij kwekers. Bijvoorbeeld een zalmrose of donkerpaarse, of zelfs mooie witte. Dit gaat voor veel planten zo, de kwekers hebben net even wat mooiere, bijzondere soorten. Het verschil is ook dat de kweker de jonge planten in de openlucht opkweekt. Daardoor zijn ze niet zoals in een tuincentrum “in de bloei getrokken”, maar op de normale manier opgekweekt. In het voorjaar koop je dan ook een plantje wat nog niet in volle bloei is, maar alle potentie heeft om uit te groeien tot volwaardige plant.

Daarnaast lopen de kwekers zelf rond op het terrein en zijn ze altijd bereid tot het geven van tips en adviezen. Aanplanttips, groeihoogte-of kleur, standplaats, grondsoort, ze vertellen u graag over hun passie. Meestal hebben ze ook aangeplante borders, waardoor je goed kan zien hoe een plant uitgroeit.

Kwekerijen waar ik vaker kom zijn:

Kwekerij “De kleine Plantage”, een kleine overzichtelijke kwekerij in Eenrum Groningen, met een leuk assortiment. De aangelegde tuin achter de plantage staan een aantal van hun planten, vooral wat schaduwsoorten. Ze hebben regelmatig thema weekenden, dan staan er extra kraampjes met bijvoorbeeld groente planten of een bollenkraam, met een groot assortiment.

Kwekerij “De Border” in Ambt Delden, Overijssel. Een grote kwekerij met een enorm uitgebreid assortiment. Mooie lange voorbeeldborders en een apart gedeelte voor rozen. Het ligt allemaal binnen een kasteelmuur, heel beschut, waardoor het al snel lekker toeven is. De omgeving daar is ook erg mooi, zeker een bezoekje waard.

Kwekerij Popken in Exloërveen, Drenthe. Deze kwekerij is voor mij heel dichtbij en heeft een enorm assortiment eenjarigen. Maar ook voor vaste planten kan ik daar terecht. De vaste planten zijn daar al wel wat groter. Je koopt daar al echt een volle plant, natuurlijk nog niet in de bloei, zodat het in de tuin alle kans krijgt om aan te slaan. Leuke enthousiaste mensen met passie voor hun werk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *