Moestuinvreugde
Na een aantal jaren veel tijd en energie gestoken te hebben in mijn siertuin, vond ik het tijd om ook de moestuin weer eens in ere te herstellen. De moestuin ligt wat verder van huis af en is dus wat lastiger te bewateren. De bron heb ik voor mijn huis, waardoor de afstand te groot is om die te gebruiken met een sproeier. Uitkomst dit jaar was een tyleenslang, die ik van voor naar achter gelegd heb, aan de zijkant van ons perceel, zodat het niet zichtbaar of in de weg lag.
In maart ben ik begonnen met voorzaaien van diverse groenten en heb in die maanden ook mijn moestuinbedjes vergroot. Vanaf mei heb ik stapsgewijs alles uitgeplant en onkruid vrij gehouden. Althans, zo veel mogelijk.
Elk jaar zijn er groenten die het goed doen, maar ook soorten die ik volgend jaar zeker niet meer opkweek. Zoals broccoli, heerlijke groente, maar schiet snel door. Ze nemen erg veel ruimte in beslag. Megagrote bladeren en een ieniemienie kropje wat verre van voldoende is voor 1 persoon. Een paar dagen te lang laten staan en het kropje is veranderd in een bosje bloemen. Leuk, maar ook niet. Die ruimte kan beter besteed worden aan een andere kool. Dat zelfde probleem had ik met spinazie en paksoi. Amper in het blad of het schiet door. Een enkel maaltje hebben we ervan gegeten, waarna ik het snel weggehaald heb en vervangen door bieten of sla.
Heel blij verrast was ik met koolrabi. Een relatief onbekende groente, maar heerlijk van smaak. Zachter dan de smaak van bloemkool. Ook nog eens supergezond en eenvoudig te telen. Voorzaaien, uitplanten en af en toe een slok water, meer hebben ze niet nodig. Ze nemen in verhouding ook veel minder ruimte in dan al die andere kolen met hun grote bladeren. De eerste koolrabi die ik oogstte had een nettogewicht van 350 gram, best trots op. Ook de buitentomaten geven dit jaar een mega oogst. Nog nooit eerder met succes buitentomaten gekweekt, maar dit jaar dus een bijzonder goed tomatenjaar.
Verder doen andere groenten het uitstekend. Uien en aardappelen zijn geoogst, de rest staat nog in de grond. Van veel soorten heb ik ook de winterversie gezaaid, zodat er de hele winter door geoogst kan worden. Zoals winterpeen, winterprei, winterandijvie, boerenkool, spruiten en pastinaak.
Nu ga ik alleen nog rucola en tatsoi bijzaaien. De laatste is een exotische groente die lijkt op spinazie en ook vorst kan verdragen. Erg fijn om bijna jaarrond uit de tuin te kunnen eten. Vers, onbespoten en voldoende, dat is het belangrijkst voor mij.
Volgend jaar ga ik wel wat moestuinmest gebruiken. Dit jaar alleen gebruik gemaakt van een ruime hoeveelheid champost, maar wat extra (biologisch) mest kan geen kwaad om de groenten iets groter te laten groeien. De bieten, kolen en prei zijn iets aan de kleine kant, daar kan nog wat winst behaald worden. Ik kan niet wachten om volgend voorjaar weer opnieuw te beginnen.