blog

Nazomer border

De laatste jaren richt ik me steeds meer op de nazomer. In die periode geniet ik dan ook het meest van de tuin. Al het werk is gedaan. De volle borders houden het onkruid onder controle en  alles staat er netjes bij. Het is een periode dat er veel insecten zijn, de vlinderpopulatie lijkt deze week werkelijk ontploft. Overal waar ik loop zwermen er vlinders, bijen, zweefvliegen en een hoop andere insecten op zoek naar een restje nectar. Daarbij staat de zon al veel minder hoog en is de temperatuur aangenaam. Er zijn al wel bloemen uitgebloeid, maar de borders zijn nog erg kleurrijk. Mijn keuze voor planten valt daarom steeds meer op laatbloeiers. Planten die het meest bezocht worden door insecten zijn vooral de hogere herfstasters. Ook de Sedums, Caryopteris en vaste zonnebloem Helianthus “Lemon Queen” worden volop bezocht. Op plekken waar in de zomer gaten vielen heb ik Cosmea’s geplant. In het voorjaar heb ik diverse varianten voorgezaaid en in een pot verder opgekweekt. Wanneer de eerste gaten in de border beginnen te vallen zet ik ze daar neer zodat ze mooi verder kunnen groeien. In de pot tot bloei brengen is erg lastig. Ze blijven sprieterig en wat kaal. In de volle grond gaan ze zich meer vertakken en bloeien veel rijker.

Het vroege voorjaar daarentegen, is er veel werk te verzetten. Het verplaatsen en vermeerderen van de vaste planten. Zaaien en opkweken van eenjarigen en vaste planten. Verkoop aan straat van stekken, onderhoud gazon en kantjes afsteken. De meeste vaste planten bloeien toch nog niet. De kleur in de tuin wordt bepaald door de bloembollen, Azalea’s en de rododendrons. Vanaf mei ongeveer gaan hier de eerste vaste planten pas bloeien, die tijd daarvoor gebruik ik echt om nieuwe plantencombinaties te creëren.

In de zomer staat de tuin in volle glorie. Het werk bestaat alleen nog uit water geven bij langdurige droogte, onkruid trekken, bijhouden van het gazon, alg uit de vijver scheppen en kantjes van de borders knippen. Wanneer het erg heet is laat ik het meeste maar op zijn beloop. Dan is het niet te doen om te tuinieren.

De nazomer vind ik daarom de meest prettige periode in de tuin. Door de laagstaande zon en de aangename temperatuur is het prettig werken in de tuin. De bomenrand om de tuin creëert langzaam maar zeker meer schaduw. Uitgebloeide bloemen knip ik weg, hou de kantjes wat bij en geniet vooral van het rijke insectenleven die mijn tuin bevolkt. Erg leuk om ook weer plannen te maken voor volgend jaar. Ik bekijk de borders kritisch op plantencombinaties die ik volgend jaar anders wil en maak daar aantekeningen en foto’s van.

Vanaf oktober is de neergang in de tuin duidelijk waarneembaar. Veel planten vallen om, er is geen stutten meer aan. Hoewel de kleuren wat fletser en donkerder worden, zijn de combinaties nog steeds mooi. Veel van deze planten bloeien nog zeker weken door. Een eerste nachtvorst is vaak wel een zichtbare klap. Mooie bloeiers versnotteren en storten in. Toch zijn er ook een aantal die, ondanks uitgebloeid, mooi rechtop blijven staan. Zij geven nog steeds sierwaarde aan de tuin. Voorbeelden zijn dropplant, Eupatorium en siergrassen. Zeker de dropplant is leuk, omdat de hele winter lang vogeltjes aan de planten hangen om de zaadjes er uit te pikken. Dat geldt voor meer vaste planten die zaden geven. Daarom laat ik ze zo lang mogelijk staan.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *