blog

Nieuw leven

 

 

Eind maart is toch wel de periode van nieuw leven hier in de tuin. Dat is overal te merken. De kippen gaan ineens weer flink eieren leggen, de hosta’s piepen uit de grond, het gras gaat groeien, de vogels maken ruzie om de nestkastjes en de moeraszone ligt knettervol met kikkerdril. De padden in de vijver zitten compleet verstrengeld in hun eieren. Padden leggen geen dril maar strengen van eitjes aan elkaar. Van een afstandje lijkt het net touw, maar van dichtbij zijn de eitjes duidelijk zichtbaar.

Of de jonge paddenvisjes het zullen overleven is de vraag met de vissen in de vijver. De kikkervisjes in het moeras kunnen eerst flink groeien voordat ze over rand gaan de grote vijver in. Toch gezien de hoeveelheid padden en kikkers zijn er voldoende die zich tussen de stenen en planten kunnen beschermen tegen de rooftochten van de vissen. De vissen worden namelijk niet gevoerd. Dat doe ik bewust omdat voer nogal eens verantwoordelijk is voor algen als het niet volledig opgegeten wordt. Aangezien de vissen zich flink voortplanten, kan de vijver makkelijk overbevolkt raken. Door niet te voeren zijn de vissen gedwongen zelf op zoek te gaan naar eten. Zo vindt er natuurlijke selectie plaats.

De bijen en hommels zijn ook wakker uit hun winterslaap. De rose bloesems van de Prunus zitten op een mooie dag vol zoemende bijen, compleet met stuifmeelzakjes. Vroegbloeiende planten als longkruid of Pulmonaria, primula’s en Brunnera’s worden graag bezocht. Om in het vroege voorjaar al insecten naar de tuin te trekken is het zinvol om dit soort planten in de border of in potten te zetten. Bloembolletjes die in het najaar in het gazon gepoot zijn bloeien nu.  Wanneer ze uitgebloeid zijn kunnen ze afgemaaid worden en trekken zich terug in de grond. Het zijn goede bloemen waar bijen hun eerste stuifmeel vandaan halen.

Het wachten is nu op echt mooi weer, de bladeren aan de bomen gaan groeien, vogels die hun nesten bouwen en de tuin weer kleurig wordt. Dit blijft altijd weer een periode om naar uit te kijken.

 

 

2 Comments

  • Jorick

    Hallo leuk stuk om te lezen en wat is het toch bijzonder dat eind maart zoveel nieuw leven komt in de natuur. Zelf merk ik ook altijd dat eind maart veel nieuwe mollen in de tuinen tevoorschijn komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *