blog

Opruimen

Als de maand januari voorbij is, komen de tuinkriebels weer echt los. Vanaf deze maand probeer ik zo veel mogelijk, wanneer het weer het toelaat, de tuin in te gaan. Dat betekent vooral het afknippen van de verdroogde vaste planten en siergrassen. Juist omdat het nu vroeg is zitten de meeste planten nog in de grond, of zijn de jonge scheuten nog klein. Alle afgeknipte en dode plantenresten kunnen dan makkelijk weggeharkt worden zonder de nieuwe scheuten te beschadigen.

Het is eigenlijk beter om nog een maand te wachten, maar daar heb ik geen geduld voor. Ook is de tuin te groot waardoor ik geheid achter loop als ik langer wacht. De kou kan de komende weken nog flink toeslaan wat jonge planten kan beschadigen. Hosta bijvoorbeeld kan door vorst behoorlijk schade oplopen. Het is daarom beter om alle plantenresten zo veel mogelijk pas weg te harken als de ergste kou het land uit is. Ze beschermen de jonge scheuten en helpen matig winterharde planten de winter door. Het kan net het verschil maken.

Naast het opruimen haal ik gelijk wat planten uit de grond die ik wil vermeerderen, zoals asters, floxen, Kalimeris en heleniums. Deze planten zijn nog in rust maar hebben al duidelijk groeipunten, waardoor delen erg makkelijk is. Ik trek ze voorzichtig uit elkaar of gebruik een scherp mesje. Als ik al een plekje heb zet ik ze direct terug en anders pot ik ze op voor later gebruik. Alle stukken tuin die schoon zijn en al klaar met nieuwe stekken bestrooi ik met een goede compost. Om de grond te verrijken en ook om ze toch enigszin wat bescherming te geven. Als het gaat regenen vult de compost netjes de ontstane gaten door het verplaatsen van planten. Het ziet er ook netjes uit.

Ook de laatste bladresten moeten nu echt weg, ze verstikken het gazon. De nestkastjes ga ik nu ook leeg en schoonmaken. Verder is overal opruimwerk te doen. Alles wat tijdens de winter is blijven liggen en waar ik met die kou geen zin in had. Het wordt komende week aardig weer, beetje lente-achtig, dus ik kan aan de bak!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *