blog

Planten scheuren

Planten scheuren is een goede manier om planten gezond te houden. Na jaren op dezelfde plek te hebben gestaan kunnen planten het slechter gaan doen. Het hart van de plant is verhout en groeit niet goed meer. Om een plant te verjongen is scheuren een goede manier. Niet elke vaste plant heeft het nodig om te verjongen, veel soorten kunnen jarenlang op dezelfde plaats staan, zonder problemen. Soorten die er wel baat bij hebben in mijn tuin, zijn o.a. de phloxen, rudbeckia’s, Irissen en asters.

Ook is het op deze manier mogelijk om groepen te vergroten en eventueel veranderingen aan te brengen. Normaal gesproken is maart en april de beste tijd, maar doordat het nog lang koud is en veel vaste planten nog klein, kan het nu ook nog wel. Beter is het om het zo vroeg mogelijk te doen. Planten die al echt de lucht in schieten en richting bloei gaan, kunnen nu niet meer gescheurd worden.

Het leuke aan scheuren of delen van planten is dat je beseft ooit 1 plantje gekocht te hebben en je nu ineens er een heleboel hebt. Je kan deze stekken oppotten met potgrond en ze later ergens anders neerzetten, of weggeven aan liefhebbers. Ook kunnen ze direct terug de grond in. Dit is dan ook direct de tijd om ze eventueel op een andere plek neer te zetten. Het weer nodigt nu niet uit om naar buiten te gaan, maar de nieuwe planten in de grond worden er wel heel blij van. Door het delen zijn veel wortels wat beschadigd, wat niet erg is, maar inregenen is de beste manier om ze snel te laten herstellen. Na een paar dagen zien ze er vaak al weer fris uit. Tijdens een droge periode is het goed om ze de eerste dagen regelmatig even water te geven.

Planten scheuren, hoe doe je dat?

Neem met een schep de pol uit de grond. Per plant is het verschillend hoe je het makkelijkst kan scheuren. Een hosta, zomeraster of astilbe hebben bijvoorbeeld een harde compacte wortelgestel. Dat krijg je met je handen niet uit elkaar. Het best is om daar gewoon de schep op te zetten en in verschillende stukken te splitsen. Grof geweld dus. Eerst de pol uit de grond graven, de schep recht in het midden van de pol in twee├źn splitsen. Daarna kan dat nog in meerdere stukken. Dat soort planten kan je het best direct terug in de grond zetten, eventueel op een andere plek.

Een andere manier is met soorten die een verstrikt wortelstelsel hebben. Elk groeipunt heeft zijn eigen wortel die met wat voorzichtigheid uit de kluwen kan worden gehaald. Een geranium is daar een voorbeeld van. Die kan je wat makkelijker oppotten omdat die maar een enkele wortel hebben en makkelijk in een potje past. Direct terugplaatsen kan ook, maar zelf pot ik ze liever op om ze eerst wat aan te sterken.

Sommige vaste planten maken dikke wortelstokken en zijn er bij gebaat om de zoveel jaar gedeeld te worden. Een Persicaria of een vrouwenmantel is zo’n plant. Hieronder een beschrijving hoe ik deze planten scheur en dus vermeerder.

Hier heb ik de pol uit de grond geschept.

 

 

 

 

Hier is de grote pol voorzichtig uit elkaar getrokken. De dikke wortelstokken zijn goed te zien. De dikke stokken kunnen afgebroken worden tot aan de kleine worteltjes die onder het blad zitten.

 

 

 

Wat overblijft is de groeipunt en de fijne worteltje.

 

 

 

 

Deze polletjes kunnen heel goed opgepot worden. Laat ze aansterken en zet ze na een aantal weken terug in de grond, of geef ze weg.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *