Planten vermeerderen

 

Je eigen planten zaaien of opkweken geeft een enorme voldoening. Het is zo leuk om het ene jaar een plantje te kopen en er jaren erna grotere groepen van te kunnen maken. De meeste planten zijn goed te vermeerderen, maar wel op hun eigen specifieke manier. Er zijn bijvoorbeeld een aantal vaste planten die je heel goed kan zaaien en die in het eerste jaar al bloeien. In het najaar zal je die planten goed in de gaten moeten houden en op tijd de zaden verzamelen. Je kan die het jaar daarop zaaien en al hetzelfde seizoen een rijke bloeiende border hebben. Niet alle planten maken zaden, in dat geval is delen of scheuren een optie. Het komt er op neer dat de plant in kleinere stukken deelt. Daar zijn verschillende methoden voor. Daarnaast is stekken een manier om te vermeerderen, met name voor heesters, maar dat is wel iets lastiger. Het vergt soms enig geduld en ervaring. Maar het wordt beloond! Ik denk altijd maar zo:”niet geschoten altijd mis”, als het niet lukt is er niks verloren.

Het leuke van planten vermeerderen is dat je geheel gratis, op wat potgrond na, meerdere planten creëert. Het is dus een goede manier om goedkoop je tuin te vullen. Nadeel is dat het langer duurt dan kopen bij een tuincentrum. Hoewel planten delen al heel gauw resultaat oplevert.

Als je planten deelt of stekt weet je wel zeker dat je exact dezelfde planten krijgt als de moeder plant. Soms is dat met zaaien wel anders. Dan komen er planten uit zaad die er anders uit zien als de moederplant.

Hieronder enkele manieren om planten te vermenigvuldigen: