Siergrassen

Elk jaar wordt het aandeel siergrassen in mijn tuin groter. Ik kan ze gewoon niet weerstaan. Als ik nu in de tuin kijk zie ik mooie, wuivende pluimen. Van zilverwit tot goudgeel, een prachtig gezicht. Mijn tuin heeft veel prairie-achtige planten, daar passen siergrassen perfect bij. Ik zou iedereen die een tuin wil beginnen adviseren om siergrassen in de tuin te zetten. Ze zijn zo veelzijdig, daar kan geen enkele andere plant tegen op.

Heb je een strakke tuin, dan kun je heel mooi een grote groep siergras planten. Zeker wanneer er voor één soort wordt gekozen. Bijvoorbeeld Pennisetum of lampenpoetsersgras, die zijn er in vele variaties. Ik heb in mijn tuin een minivariant, maar ook een hele hoge met donkere aren. Calamagrostis is ook een strak, hoog siergras met smal, stevig blad. Het geeft de border een neutrale en natuurlijke uitstraling. De Panicum virgatum of vingergras is verkrijgbaar in diverse varianten. Sommige zijn grijsgroen en andere roodbruin. Het heeft een losse bloeiwijze waardoor het in de border perfect tussen andere planten kan staan. Je kijkt er als het ware doorheen. Daarom geef ik hem vaak een plek voorin de border, anders valt deze prachtige grassoort weg tussen planten die meer opvallen. Een grotere groep bij elkaar geeft een bijzonder effect. Het zijn sterke planten die houden van een losse voedselrijke grond. Als ze eenmaal goed geworteld zijn kunnen ze goed tegen zowel droogte als nattigheid.

Voor een romantische of weelderige tuin is siergras een geweldige aanvulling. Ik gebruik ze graag om mooie combinaties te maken. Siergrassen kunnen door hun neutrale karakter plantgroepen met elkaar verbinden. Soms matchen plantgroepen niet goed met elkaar, maar door er siergrassen tussen te plaatsen worden ze uit elkaar getrokken en past het wel. Ze neutraliseren eigenlijk en brengen rust.

De gouden gloed die in de herfst en winter over de siergrassen ligt is prachtig. Het geeft een warme uitstraling. Als het waait ruisen ze zachtjes in de wind en buigen rustig mee. De pluimen kunnen goed gedroogd worden of gebruikt in een boeket.

Siergrassen blijven, in tegenstelling tot veel andere vaste planten de hele winter rechtop staan. Waar anders de border in het najaar langzaamaan kaal wordt, houden de siergrassen hoogte in de tuin. Als vroeg in het voorjaar, zo rond begin maart, de eerste nieuwe punten verschijnen in de pol, kan je het tot vlak boven de grond met een heggenschaar afknippen. Het moment van snoeien kan gecombineerd worden met delen. Haal de pol uit de grond en deel de pol in stukken. Siergrassen hebben vaak niet een mooi wortelgestel. De wortels van Pennisetum zijn een grote harde bonk, die kunnen het best met een spade gedeeld. Van de Panicum zijn de wortels los en kwetsbaar, die moeten voorzichtig uit elkaar getrokken worden. De pol kan direct teruggeplant of worden opgepot. Belangrijk is wel dat het de eerste tijd voldoende water krijgt.