blog,  planten combineren,  Vaste planten

Thema border

Bij het aanleggen van een border kan je kiezen voor een bepaald thema. Voorbeelden van een thema kunnen zijn prairietuin, natuurlijke tuin, rozentuin, moderne tuin of border op kleur. Uiteraard kan je ook prima een aantal thema’s combineren. Ik gebruik zelf veel kleur, ronde lijnen, maar ook diverse siergrassen. Siergrassen komen terug in moderne tuinen, maar bijvoorbeeld ook in prairietuinen. Ook is het zeker mogelijk om verschillende borders in de tuin verschillende thema’s te geven. Wanneer je dan door de tuin loopt is elke plek weer anders. Op die manier kan er ook goed rekening gehouden worden met de standplaats voor planten. Een mooie groenborder in de schaduw en een wildbloemenzee of prairieborder in de zon. Op die manier komen de planten ook het meest tot hun recht.

Hieronder wil ik wat meer aandacht besteden aan een blauwe border. Welke blauwbloeiende planten passen goed bij elkaar. Voor een blauwe border is de keuze zeer groot. Een aantal planten neigen naar paars of rose, maar over het algemeen zijn de verschillende blauwtinten prima met elkaar te combineren.

 

  • Geranium rozanne: Deze geranium kan goed voorin de border. Op de eerste of tweede rij. Hij groeit heel losjes met lange bloemscheuten die zich tussen andere planten doorweven. Dat geeft een heel natuurlijk effect. De kleur past ook overal bij en kan dus veelvuldig in de border gebruikt worden. Hij bloeit tot ver in de herfst en geeft zo ook in het najaar veel kleur aan de tuin.

 

  • Geranium Brookside: De hoogste geranium in mijn tuin. Komt wat betreft kleur overeen met de Geranium Rozanne, maar kan meer naar achteren in de border. Het wordt een wolk van zachtblauwe bloemen die heel natuurlijk in de border vallen. Het enige nadeel is dat ze eerder uitgebloeid zijn. De uitgebloeide knoppen zijn absoluut niet lelijk, wel zaait deze geranium zich behoorlijk uit. Dus wanneer ze met mate gewenst zijn in de tuin, dan de knoppen er op tijd uitknippen.

 

  • Salvia: De salvia’s zijn in verschillende kleurschakeringen verkrijgbaar. Van lichtblauw tot donkerpaars. Ze zijn goed winterhard en kunnen makkelijk vermeerderd door delen in het voorjaar. Na de bloei de uitgebloeide aren afknippen kan soms leiden tot een tweede bloei. Er zijn ook prachtige hogere salvia’s die de border uitknallen, zoals de Salvia Amistad. Helaas zijn die alleen niet betrouwbaar winterhard. Ik graaf ze uit en overwinter ze binnen. Dat gaat nu al een paar jaar goed.

 

  • Echinops: Een makkelijke en bijzondere tuinplant. Door zijn hoge grijsblauwe bolvormige bloemen is het goed te combineren met andere hoge planten. Kan in prairietuinen, maar zeker in themaborders. Trekt een enorme hoeveelheid insecten aan. Hij kan zich wel behoorlijk uitzaaien.

 

 

  • Eryngium: Deze prachtige grijsblauwe tuinplant heb ik sinds vorig jaar. De zaden die ik in het najaar heb geoogst, heb ik dit jaar gezaaid en zullen volgend jaar pas daadwerkelijk bloeien. Ze kunnen wat meer naar achter in de border, want hij wil nog wel omvallen. Stutten tussen andere stevige planten kan heel goed. 

 

  • Dropplant: Op deze afbeelding de Agastache “Black adder”. In het echt is de “Blackadder” donkerder blauw van kleur dan op deze foto. Deze zaait zich niet uit en is meerderjarig. Meestal betekent dit in de praktijk dat ze na 2 jaar weg zijn. Kleine plukjes in een blauwe border staat heel fraai, maar een grote bos kan ook zeker. Agastache “Blackadder” trekt enorm veel vlinders. Andere dropplanten zaaien zich wel uit en komen overal in de border terug. Wanneer dat op een ongewenste plek is zijn ze eenvoudig te verwijderen.

 

  • Kalimeris incisa “Madiva”: Een heel veelzijdige tuinplant. Wordt zo’n 50 cm hoog en kan dus redelijk vooraan in de border. Een klein plukje wordt een mooie volle bos en blijft stevig overeind staan. De kleur is net van het wit af richting blauw. Past dus erg mooi in een blauwe border. Door zijn zachte uitstraling kan hij gecombineerd met veel planten en geeft rust in de border. De Kalimeris incisa “Blue star” is vergelijkbaar maar wordt een stuk hoger. Past bijvoorbeeld erg mooi bij Persicaria’s.

 

  • Caryopteris Clandonensis: Dit is meer een kruidachtige of heester. Kan vrij diep teruggesnoeid voor het behoud van compacte vorm. Begint pas eind juli/begin augustus met bloeien en gaat dan vrij lang door. De kleur is helder blauw en trekt ook enorm veel insecten.

 

  • Calamintha “Nepeta susp. Nepeta”: Staat zeker in mijn top 3 mooiste tuinplanten. Saai plantje zo op het eerste gezicht, maar super veelzijdig. Wanneer hij in juli in bloei komt trekt het met mooi weer hele hordes bijen. Stikvol zit hij dan. Daarnaast zijn de kleine witte bloempjes rustpunten in mijn border. Niet geheel onbelangrijk is het feit dat het de hele zomer en herfst stevig rechtop blijft staan en de rand van mijn border een verzorgd aanzicht geeft. Aan het eind van de bloei gaat het wit over in lichtlila en kan dus prima in een blauwe themaborder.

 

Naast deze voorbeelden zijn er nog diverse andere blauw bloeiende planten, zoals herfstasters, kattenkruid, Perovskia, lavendel, phloxen en Brunnera.

Om niet te verzanden in onoverzichtelijke zee van blauwe bloemen is het goed om tussen de blauwe bloemen wat neutrale planten te zetten. Dat kunnen diverse siergrassen zijn, grijsbladige planten als Artimisia of de donkere Sedum “José Aubergine”. Witte planten als margrieten en gipskruid kunnen ook dienen om wat rust te brengen. Margrieten kunnen in kleine groepjes overal tussen gezet worden. Dat geeft een hele natuurlijke uitstraling. Let wel, margrieten zijn er in verschillende soorten. Sommigen in mijn tuin worden best hoog, zo’n 80-90 cm. Die zijn ongeschikt voor de voorste rand. Die plant ik vrij in het midden van de border. Dan vallen ze ook niet zo makkelijk om.

Verder kan het heel goed zijn dat in juni of juli blijkt dat bepaalde kleuren of combinaties niet goed werken. Of dat een plant vooraan ineens erg hoog wordt. Laat het rustig staan en pas de border aan wanneer alles uitgebloeid is, of in het vroege voorjaar. Vaste planten zijn erg sterk en kunnen prima buiten het groeiseizoen uit de grond gehaald, gedeeld of verplaatst worden. Ook vorst is geen enkel probleem. Na het aanpassen van de border wel zorgen dat ze de eerste tijd voldoende vocht hebben om zich te kunnen aanpassen aan hun nieuwe plek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *