blog

Klimop of zevenblad

Als ik zou moeten kiezen tussen klimop of zevenblad, kies ik waarschijnlijk zevenblad. Ja, echt!! Mijn bosrand stond er vol mee toen we hier kwamen wonen, maar het is zo goed als weg. Van begin af aan ben ik heel streng geweest voor zevenblad. Uitroeien kan door het verwijderen van de worteltjes, maar die breken makkelijk af. Als de hoeveelheid zevenblad groot is zitten de worteltjes ook door andere vaste planten, waardoor handmatig verwijderen een enorme klus is. Ik gebruik daarom een onkruidverwijderaar. Ja, oké, ik ben ook geen voorstander van gif, maar dit goedje is speciaal gericht tegen zevenblad en sterk verdund. Met een plantenspuit bracht ik een klein beetje precies op het blad. Daardoor verdween het grotendeels. De laatste jaren stip ik elk blaadje aan die zich durft te vertonen, waardoor ik gericht werk en weinig nodig heb. Dat doe ik met een kwastje. Afgelopen jaar heb ik nog 2 keer een blaadje moeten kwasten, dus ik denk dat ik het aardig onder controle heb.

Wat ik niet onder controle krijg, is klimop. Dat is ook nergens gevoelig voor. Waar zevenblad nog wel eens uitgeput raakt bij veelvuldig verwijderen, gaat klimop altijd maar door. Eenmaal in de tuin, is er geen weg meer terug. Zeker als het de bomen inkruipt, gaat bloeien en ik het jaar erop een invasie van nieuwe klimopjes aantref. Soms gaat het zo hard dat de lianen uit de bomen hangen. Tuurlijk, vogels kunnen nesten bouwen in die jungle en zich er in verschuilen. Het is alleen TE hardnekkig. De wortelstokken zitten vast in de grond en de uitlopers vormen één dek van bladeren. Als het niet tijdig weggetrokken wordt “lopen” ze steeds verder. Het overwoekert echt alles.

Een paar middagen heeft het me nu gekost om vooral de bomen te bevrijden van de wurgende uitlopers. Ik vind het zo’n lelijk en slecht onderhouden gezicht. Vanaf de grond tot een meter hoog heb ik alle slierten losgetrokken, geknipt en sommigen gezaagd. Die waren soms wel polsdik en dus al jaren oud. De uitlopers die hoog in de bomen zitten sterven nu vanzelf af. De kleine worteltjes waarmee ze vastzitten aan de bomen halen er geen voeding uit. Dat komt echt vanuit de grond. Dus alles wat is losgemaakt verdroogd en laat vanzelf los, maar dat kan wel even duren. Ook de uitlopers op de grond heb ik zo veel mogelijk weggetrokken.

Het liefst had ik de hele bosrand schoongemaakt van deze woekeraar, maar het blijft helaas bij symptoombestrijding. Gewoon elk jaar bijhouden zodat het niet helemaal uit de hand loopt. Meer is er niet aan te doen…helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *