blog

Geraniums

 

En dan bedoel ik niet de pelargoniums, maar de echte geraniums, ofwel ooievaarsbek.

Deze  vaste plant behoort zeker tot mijn top favorieten. Er zijn zoveel verschillende variëteiten en cultivars. Ook voor verschillende toepassingen. Voor een plek in de schaduw, als bodembedekker of als weefplant. Ze staan in mijn tuin op verschillende plekken waar ze het best tot hun recht komen. Het is een makkelijke plant die ook redelijk goed tegen droogte kan. Na de winter komt hij altijd terug en breidt zich langzaam maar zeker uit. Na een paar jaar kan deze plant uitgegraven worden en gedeeld. Stekken is ook mogelijk maar daar heb ik slechte resultaten mee. Er zitten in een pol diverse groeipunten die met één grote en wat kleinere wortels eenvoudig uit elkaar te trekken is. Zo’n groeipunt met goede wortel kan direct teruggeplaatst in de grond. Als dat gebeurt in het vroege voorjaar wordt het een sterke nieuwe plant. Wanneer de plant al wat gegroeid is kunnen de bladeren aan de lange stengels beter afgeknipt worden. De plant krijgt een behoorlijke klap te verwerken. Die stengels sterven vaak toch af en de plant groeit vanuit het hart verder.

Hieronder een selectie van mijn favoriete geraniums:

Geranium “Patricia”

Een middelhoge geranium die erg opvalt door het donkere hart. Deze geranium bloeit erg lang door, soms tot ver in de herfst. Het weeft zich losjes door andere planten. In grote groepen knalt het de border uit.

 

 

Geranium “Apfelblúte”

Het lichtrose valt erg op. Bloeit erg rijk en is een goede bodembedekker. De Apfelblúte wordt niet hoog en staat graag in de volle zon. Het vormt zaad en kan dus prima gezaaid worden.

 

 

Geranium “Magnificant”

Een zeer rijk bloeiende geranium. Bloeit al vroeg in het voorjaar, maar niet erg lang. De bloemen zijn groter dan de gemiddelde geranium en staan hoog op de stengel. Een korte maar krachtige plant.

 

 

Geranium “Wargrave pink”

Een hele aparte kleur rose, meer zalm. Bloeit hier niet heel rijk, maar de kleur maakt alles goed.

 

 

Geranium “Sirak”

Een hele vrolijke bloeier! Bloeit niet de hele zomer door, maar is wel een mooie sterke plant die in het voorjaar de tuin mooi kleurt met een rijke bloei.

 

Geranium “Rozanne”

Eén van de allermooiste geraniums. Bloeit zeer rijk tot laat in de herfst. Een echte blikvanger in de tuin! Een zeer sterke plant die als bodembedekker fungeert, maar zich ook verder tussen andere planten weeft. Deze kleur past dan ook perfect bij bijvoorbeeld diverse Persicaria’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *