blog

Vogeltaart maken

In de winter hebben veel vogels moeite om voldoende voedsel te vinden. Ondanks dat mijn tuin vol ligt met zaden van vaste planten, is het toch altijd erg druk bij mijn voerplek. Allerlei vogels komen hier een “graantje” meepikken. Mezen, bonte spechten en soms een eekhoorn hangen graag aan mijn pindabol of vetbol, mussen zitten graag liefst op een vaste ondergrond, dus een voedertafeltje kan ik iedereen aanraden. Wat een enorme aantrekkingskracht op vogels heeft, is een vogeltaart vol met zaden, granen, gedroogde insecten, fruit of ander lekkernij. Vogeltaarten zijn heel erg makkelijk zelf te maken, ze kunnen eigenlijk niet mislukken. Het is ook nog eens veel goedkoper, als je het vaker wilt maken. Ik koop zelf grotere verpakkingen met vogelvoer, pinda’s (bij de toko het goedkoopst en zien er frisser uit), onkruidzaad, vlokreeftjes en zonnepitten. Daardoor kan ik wekelijks de voerplek aanvullen.

Wat heb je nodig:

 • Ongebruikt frituurvet (eigen merk of ossewit)
 • Winterstrooigoed en/of onkruidzaad
 • Grof gehakte pinda’s
 • Zonnepitten
 • Vlokreeftjes of gedroogde insecten
 • Havermout (goedkoopste)
 • Rozijnen
 • Taartvorm
 • Versiering in de vorm van sierappeltjes, mos, bessen, zaadjes etc.

 

Natuurlijk heb je niet alle vullingen nodig. Het kan ook goed met alleen strooivoer, of alleen pinda’s. Maak het mengsel naar eigen wens.

 

 1. Smelt een half blok frituurvet op laagst vuur. Zet eventueel het gas eerder uit, het vet smelt nog lang door. Als het vet te heet is worden de zaden gebakken, dat is niet de bedoeling.
 2. Wanneer het vet gesmolten is kan de gewenste vulling erbij. Om een taart met verschillende lagen te maken gebruik je voor elke laag dus een andere vulling. Hoeveel je wilt toevoegen aan het vet maakt niet uit, maar ik houd zelf van een goed gevulde taart. Deze taart lukt altijd, want vogels zijn niet kritisch!
 3. Vul de vorm met het mengsel.
 4. Laat het een uur opstijven in de koelkast.
 5. Herhaal dit met een andere vulling en giet het er bij. Uiteraard hoeft deze taart niet uit verschillende lagen te bestaan, één geheel kan ook prima. Gebruik dan in één keer een heel blok frituurvet en vul met gewenste vulling.
 6. Laat dit een paar uur in de koelkast staan.
 7. Zet daarna de bak een minuut in een andere bak met heet water, zodat de vorm loslaat.
 8. Zet er een bord bovenop en keer de vorm om. De vulling moet gemakkelijk loslaten. Anders nog een minuut extra in het hete water.
 9. Plaats de taart op een mooie schaal, dienblad of boomstam en versier het met bv, mos, zonnepitten, pinda’s, bessen, sierappeltjes of  zaden.

Bovenop de tulbandvorm kan nog een kleinere vorm geplaatst, waardoor de taart nog meer lagen krijgt.

De paarse bessen op bovenstaande foto komen van de Callicarpa bodinieri. Een vrij onopvallende sierheester die in de herfst prachtige paarse besjes vormt. De roze toefjes heb ik gemaakt door een beetje bessensap ( of bietensap) toe te voegen aan vet dat zover is afgekoeld dat het al weer dikker wordt. Dit zachte vet in een slagroomspuit gedaan en toefjes gemaakt.

 

 

 

Met deze vulling kunnen ook navullingen gemaakt worden. Hieronder gebruik ik een kokosnoot die ik opnieuw vul. Ook zijn er vormen waar een blok in kan. Ik gebruik daarvoor een plastic bewaarbak en maak zo een navulling.

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *