Walliser Schwarsznase

Voor mijn huis ligt een prachtige weide, met een paar grote eiken en uitzicht op het Drentse land. Al langer wilden wij graag een paar schapen en in 2018 heb ik de knoop doorgehakt. Uiteraard heb ik me verdiept in het houden van schapen en hun verzorging. Daarna een UBN nummer aangevraagd en rondgekeken welke schapen ik graag wilde. Tot ik het ras Walliser Schwarsznase tegenkwam. Ik was gelijk gecharmeerd van dit ras. Wat een leuke schapen! Toch bleek het niet zo makkelijk om aan deze schapen te komen. Overal rondgekeken en gevraagd, maar ooien zijn bijna niet beschikbaar. Daarom heb ik besloten voor een drietal rammetjes te gaan. Dit is een zeer rustig ras, dus dat kan prima.

Walliser Schwarsznase is een schapenras uit de Zwitserse bergen. Het kenmerkt zich door zijn zwarte kop en knieën, gekrulde hoorns en lange vacht. Het is een vrij groot ras en aan hun poten groeit ook wol. Doordat ze ook nog een lange wollige staart hebben, ogen ze erg schattig. Ze zijn erg makkelijk in de omgang. Soms zijn ze wat lompig, maar dat is dan wel weer grappig.

Wat betreft verzorging valt erg mee. In de zomer is het belangrijk om hun vacht en hoeven in de gaten te houden. Scheren gebeurt 1 keer per jaar, rond eind juni. Rond januari knip ik nog een keer extra wol weg rond hun ogen. Af en toe laat ik hun ontlasting onderzoeken op wormen. Achter mijn huis heb ik nog een extra weide van een halve hectare waar ik ze zo veel mogelijk bij rustig weer laat grazen. Omweiden is niet alleen belangrijk om de weides even bij te laten groeien, maar ook vanwege wormbesmetting. Bij erge warmte of regen zet ik ze daar alleen liever niet neer omdat daar geen schuilmogelijkheid is.

 

Dit jaar had één van de schapen helaas Myiasis. Heel sneu. De schapenscheerder zag het al voor het bewuste schaap aan de beurt was. Hij stond wat scheef, natte plek op de wol, suffig…

Hij heeft hem goed geschoren en ingespoten met een vliegwerend middel. De huid was wel nog wel redelijk intact, maar het had niet veel langer moeten duren. Ook was hij sterk vermagerd. Door de lange vacht was dat niet te zien. Hij wordt nu extra bijgevoerd met brokken en wat brood om aan te sterken.

Met het warme weer van afgelopen jaren is het extra oppassen met schapen. Doordat mijn rammen af en toe wel eens bokken hebben ze soms wat wondjes op hun hoofd. Daar kunnen ook vliegen op af komen. Ik behandel ze nu om de 6 weken met een vliegendodend middel. Daarnaast kijk ik ze elke dag even na. Het is al snel te zien dat het goed met ze gaat, als ze levendig zijn, eten en bij de groep blijven.