Ik ben Mieke en in 2008 met mijn gezin verhuisd vanuit de randstad naar het prachtige Drenthe. Een enorme overgang, ook voor de kinderen. Van een postzegeltuintje naar 1,5 hectare! Wat een rust en wat een ruimte hier. Overal om ons heen prachtige bossen en heidevelden met schapen, geiten en andere grazers. Het leven midden in de natuur, het beleven van de seizoenen, is veel intenser. Zelfs in de winter, wanneer alles kaal is, verwonderen we ons keer op keer over de schoonheid van dit mooie landschap.

Onze tuin heeft jarenlang zijn eigen gang kunnen gaan. Er stond een beukenhaag van 3 meter hoog, een overwoekerde bosrand, zevenblad, een niet onderhouden gazon en te grote bomen dicht bij huis.. Stap voor stap hebben we eerst de grote zaken aangepakt. Bomen kappen en de bosrand uitdunnen, snoeien en het gazon verwennen. Ook de dierenverblijven en de paden konden wel een opknapbeurt gebruiken. Veel hebben we moeten uitbesteden, maar toch probeerden we zoveel mogelijk zelf te doen.

Als kind heb ik mijn vader vaak geholpen op zijn “landje”, zoals we dat noemden. Een stukje grond bij een boer waar mijn vader groente en aardappelen verbouwde. Het meest herinner ik me nog het verzamelen van Coloradokevers op de aardappelplanten en het plukken van bonen. Dat wilde ik nu ook. Borders creĆ«ren, combineren met planten, groenten verbouwen en de tuin aantrekkelijk maken voor dieren. Ik ben met kleine stukjes border en een kleine moestuin begonnen. Natuurlijk ook weer nieuwe bomen geplant. Elk jaar werd het iets groter en mijn ambities ook. Nu, jaren later, ben ik tevreden met hoe de tuin is. Het blijft leuk om planten op te kweken, te verplaatsen, vermeerderen en weg te geven. En gewoon genieten van al dat moois.